2013. november 19., kedd

29 hetesek is voltak


Már 29 hetesek is elmúltak...rohan az idő, megállíthatatlanul.
Dévényre járunk, heti egyszer a központba a Moszkva térre, plusz még egy gyógytornászhoz be a SOTÉra szerdánként, de csak Jónás duplázik, hogy a nyak izmai, arc izmai megerősödjenek mihamarabb.
Mindenhol agyon dicsérik őket, hogy milyen okosak, ügyesek, szépek :)
(ilyenkor fülig ér a szám... meg amúgy is)
Mióta megtudtuk, hogy a pocakomban vannak, folyamatosan a föld felett jópár méterrel telnek a napjaink.

Már egy ideje Jónás is nagyon stabilan fordul hátról hasra, non-stop négykézláb állva rugóznak és incselkednek mindenkivel.
Napok óta töltik azzal a délelőtt egy részét, hogy egymás felé fordulva fekszenek, és Tóbiás bürrög a szájával – természetesen hatalmas nyálbuborékokat fújva, és ez Jónásnak nagyon tetszik, így ő hangosan hahotázik rajta. Nagyon meglepődtem rajta, hogy Tóbiás egy pillanat alatt levette, hogy Jónásnak mi tetszik ezen annyira, és erőltetve, már van hogy kifáradva szórakoztatja vele ezt a kis kacagóst :)

Jónásnak az első fogacskája kibújt... azaz inkább úgy fogalmaznék, hogy áttörte az ínyét, persze még nem fehérlik teljes egészében, de a fejecskéjét kidugta az a bizonyos első fogacska (alul a jobb 1-es).

Hozzátáplálással jól haladunk, tízóraira és uzsonnára már nem tápszert kapnak és 99%-ban elég is nekik a gyümölcs-zöldség.
Szerencsére mindent szívesen esznek.
Vesszük nekik a friss szezonális gyümölcsöket (már amit ehetnek), és minden alkalommal frissen csinálok nekik valamit.
A meggyel eleinte bizonytalan voltam, hogy kell-e hámozni vagy nem, végül meghámoztam nekik és úgy kapták – biztos ami biztos.

Beszédfejlődésben egyre bonyolultabb dolgokat tudnak. Egész hosszan variálják a legváltozatosabb hangsúllyal a percekig tartó, kb 50 szótagszámú „szavakat”. Formálgatják a szájukat, ami annyira aranyos, hogy az ember alig bírja visszafogni magát, hogy ne puszilgassa őket össze-vissza :)

Gurulva mindenhova eljutnak, ha a fejükbe vesznek valamit, akkor addig pozícionálják magukat, míg belövik a kívánt irányt és utána indul a gurulás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése